לאחרונה אני אופה חלות בלי הרף, יש בזה משהו ראשוני, קמאי, תופים והלמות הדם בראש, הילדה שלנו מתחתנת. ניסיתי לפצח את מתכוני החלות שעבדתי איתם ולהגיע למתכון טוב לחלה גדולה, כזו שאפשר להגיש באירוסין או כמנחת חלה להודיה על כל השפע. בעוד שבוע, בערב שלפני החתונה נעשה הפרשת חלה, ונשזור את תפילותינו בצמות של חלות.
נראה שכל תושבי הגולן מרגישים כמוני, בימים של שפע גשמי ברכה כשהנחלים שוצפים והמפלים קוצפים, כולם מתרגשים ושמחים ומתמלאים התלהבות ורגשי תודה. אני מוצאת את עצמי נוסעת למפל פעמיים שלוש בשבוע, לעמוד ליד זרם המים באמצע הנחל ממלא אותי בכוחות ואני ממשיכה את היום בהתרוממות רוח.
וכשההתרגשות מהחתונה גוברת אני קולעת עוד חלה או שתיים. ללוש בצק זה תרפיה נהדרת ולקלוע זה כיף שנגמר מהר מדי.
ולאכול חלה טריה, זה כבר תענוג, אבל לא מומלץ כשרוצים להכנס לשמלה של החתונה.
להפקת פותחים שולחן בשפך מאגר דבש, העמסתי כסא ושולחן מתקפל מהשכנים (תודה נחום לפיד), סחבתי את הציוד אל המפל אבל ויתרתי על התכנית לטפס עם כל זה אל ראש ההר, כי לעוזר צלם שלי הייתה מתכונת באנגלית, וטיול שנתי, ושבוע ישיבה, ורצון טוב, אבל זה לא הסתדר.
רואים את השולחן בתמונה?
שפך מאגר דבש
אחת הזרימות המרהיבות שנראות לעין כל נוסע על ציר המפלים – כביש 808, הוא שפך מאגר דבש. כשמאגר דבש מתמלא בחורפים שופעי גשמים, הוא גולש לנחל בזלת וממנו בדרכים עקלקלות לכנרת.
ציון דרך
התמצאות כתבו בוויז “מאגר דבש רמת הגולן”.
נגישות מהחניה בשולי הכביש דקה או שתיים אל המפל, הזהרו בחניה ובחציה.
ניקיון המים מפל מים שוצף, הכניסה למים אסורה.
פינת ישיבה אין.
גובה המים מפל ונחל עמוק, הזרימה מתקיימת רק בחורפים גשומים.
מתאים במיוחד לכל המשפחה, אפשר להסתפק בתצפית משולי הכביש, ללכת במשך שתי דקות אל המפל או לטפס על הסלעים אל מעלה מקור המפל.
איך מגיעים?
המפל נמצא כחצי ק”מ דרומית לפנייה לשמורת גמלא, לבאים מצומת דליות. או כתבו ״מאגר דבש״ בוויז. את המאגר אי אפשר לראות מהכביש אבל את המפל בעונה גשומה לא תפספסו. החניה היא לצד הכביש בשולי הדרך, שימו לב חנו וצאו מהרכב בזהירות מירבית.
חלה משש רצועות
מתכון של אסטלה, שעיבדתי אותו למידות וכמויות של אופה לא מקצועי, שאין לו משקל מטבח. עם עוד כמה טיפים והסברים שאספתי בתחקיר מעמיק ובנסיונות רבים במטבח.
המרכיבים לחלה ענקית אחת
אם מכפילים את הכמות עבור חלה ענקית בגודל תבנית תנור, כדאי ללוש ביד, יתכן שהמיקסר יתקשה ללוש קילו בצק.
3 וחצי כוסות קמח לחלה או קמח לבן ללחם (430 גרם)
כוס מים (200 גרם)
חצי ביצה (30 גרם)
3/4 כף שמרים יבשים (10 גרם) או כף וחצי פתיתי שמרית טריים
2 כפות סוכר (30 גרם)
50 גרם חמאה רכה או 30 גרם מחמאה (מרגרינה בטעם חמאה), או אם אתם מתעקשים – רבע כוס שמן
כפית מלח (5 גרם)
חלמון למריחה
אופן ההכנה
1. מניחים בקערת המיקסר את הקמח, השמרים והסוכר ומערבבים.
טיפ על קמח
אחרי שאפיתי בקמח רגיל ובקמח לחלות, אני ממליצה מאוד לקנות קמח מיוחד לחלות או ללחם, זה קמח עשיר בגלוטן בזכותו תרגישו שהבצק אלסטי יותר, נמתח ונקלע בגמישות וגם סימני המתיחה בין הרצועות כמעט יעלמו, החלה תהיה אוורירית יותר.
מוסיפים ביצה, חמאה רכה חתוכה לקוביות ומים.
טיפ שלמדתי מאסטלה על חמאה ושומן
סדר העדיפות בשימוש בשומן לבצק חלות ועוגות שמרים הוא חמאה לפני הכל, לאיכות וריח נפלא. לחלה פרווה אפשר להשתמש במחמאה, היא פחות איכותית מבחינה תזונתית אבל מספקת יותר יציבות באפייה. אפשר גם להשתמש ברבע כוס שמן אבל מרקם הבצק יהיה פחות יפה.
אם לא נערכתם מראש להוציא את החמאה מהמקרר, ניתן לרכך אותה במיקרו בתכנית ״הפשרה״, על חום נמוך מאוד, כך שתשאר מוצקה. אם לא הסתדרתם והחמאה נמסה לגמרי והיא חמה, מוסיפים לקערה החמאה המומסת את המים כדי לא להכניס לעיסה נוזל חם שיפגע בשמרים. את כל תערובת החמאה והמים מוסיפים יחד אל הקמח.
טיפ על לישה
ממשיכים ללוש עוד כשבע דקות, הלישה המרובה מפתחת את סיבי הגלוטן שבקמח וכך נקבל חלה גמישה ואוורירית יותר. הגלוטן מפתח רשת אלסטית שמייצבת את הבצק, מחזיקה את הגזים, ונותנת לחלה נפח וגובה.
אוספים את כל מרכיבי הבצק בקערה ומאחדים אותם, מוצאים את העיסה למשטח עבודה, מורחים את הבצק על משטח העבודה עם שורש כף היד ומסובבים ואוספים את הבצק, כך לשים ומסובבים שוב ושוב עד שהבצק מתאחד ומקבל צורה כדורית לחה אבל לא דביקה. קמח ישן סופח יותר נוזלים מקמח טרי, לכן יתכנו שינויים קלים בכמות הנוזלים בלישה. נסו להמנע מתוספת מים או קמח בשלב הראשון של הלישה, ואם יש צורך הוסיפו כף מים או כף קמח בכל פעם, ובדקו אם זה מספיק.
מוסיפים את המלח בסוף ולשים עוד דקה, המלח עוצר את פעולת השמרים וההוספה שלו בסוף מונעת את המפגש הישיר שלו עם השמרים, הוא גם מסייע לגיבוש סופי של צורת כדור הבצק.
2. זורים ומלטפים את כדור הבצק מכל הצדדים בקמח, כדי לשמור שלא יפתח קרום, מכסים את הקערה בניילון גדול כך שלא ידבק לבצק ויאפשר זרימת אויר וגזים מהקערה. מתפיחים עוד כשעה וחצי שעתיים, בערך עד להכפלת הנפח של כדור הבצק. בקיץ זה יקרה מהר יותר, אולי שעה תספיק.
3. מוצאים את כדור הבצק למשטח עבודה נקי, מחלקים אותו לשש בעזרת סכין גדולה או קלף אפיה. הכי קל לחלק כדור עיגולי לחצי, ואז לחלק כל חצי לשלושה משולשים כדי לקבל חלקים שווים בגודלם. אם יש לכם משקל מטבח, כדאי לשקול כל חלק ולבצע השלמות כך שהחלקים יהיו בגודל דומה, לקבלת חלה אחידה יותר.
4. מגלגלים כל חלק לאליפסה וממשיכים ליצירת רצועות, אני אוהבת שהחלה נמוכה בקצוות ושמנה במרכז, זה נותן לה גובה ומראה מגרה. ליצירת חלה כזו מכינים רצועות שגם הן שמנות במרכז ונעשות קצת צרות יותר בקצוות.
טיפ על יצירת רצועות
הדרך המקצועית ליצירת רצועות בלי לפוצץ את בועות הגזים שהתפיחו את הבצק היא: משטחים את כדור הבצק לצורת מלבן. מקפלים את השליש העליון של המלבן לכיווננו על השליש האמצעי. מהדקים בעזרת פרקי האצבעות ומסובבים את הבצק וחוזרים על פעולת הקיפול וההידוק עם השליש הנותר. נוצר נקניק שמנמן שאותו מותחים לנחש באצבעות מהמרכז לצדדים.
יוצרים שש רצועות ומגלגלים אותן בשפע קמח, טיפ של חברתי, בעלת הבלוג brown sugar והאופה המדהימה אורלי, שנועד למנוע סימני מתיחה של החלה בין הרצועות.
5. קליעה משש רצועות: מחברים את הרצועות בקצה, בצורת משפך ומתחילים לקלוע כשהכלל הוא: שני למעלה – ראשון לאמצע. בכל פעם מצד אחר של הרצועות. הרצועה השניה משמאל תעבור למעלה מעל כל הרצועות לכיוון הנגדי, והרצועה הראשונה משמאל לאמצע- בין ארבעת הרצועות שנותרו. ושוב – עושים את אותו הדבר אבל מצד ימין שמאלה, וחוזר חלילה. מצורף סרטון קצר להמחשה, כך שגם אתם תצליחו בלי בעיה. אל תקלעו את החלה הדוק מדי, כדי שיהיה לרצועות מקום לתפוח ונמנע את סימני המתיחה.
6. מניחים את החלה על גבי נייר אפיה בתבנית. מכסים את החלה בניילון גדול ורופף ומתפיחים שעה. ההתפחה הארוכה מיועדת למנוע מתיחה וקריעה של הרצועות בתנור בגלל תפיחה מהירה בחום הגבוה.
7. אחרי חצי שעה של תפיחה מושחים את החלה בחלמון מדולל בכף מים ומחממים את התנור לחום של 180 מעלות. משאירים את החלה גלויה כדי שהביצה לא תדבק לשקית, לפני הכניסה לתנור מושחים אותה שוב בביצה, לקבלת זיגוג עמוק ומבריק יותר. אפשר לפזר שומשום או פרג לקישוט.
8. אופים בתנור במשך כחצי שעה, החלה תהיה שחומה וכשהופכים אותה ונוקשים מעט על תחתיתה ישמע צליל חלול. אם הכפלתם כמויות ויצרתם חלה ענקית, האפיה תמשך קרוב לשעה. אם יצרתם חלה ענקית מכפות כפולה של הבצק, לחלה יהיה קשה להחזיק את משקלה ויתכן שהיא תפתח ותיפול לצדדים, אפשר בהחלט להכניס אותה לתוך תבנית מלבנית או אליפטית שתרים אותה, או לתמוך אותה משני הצדדים בחצי השעה הראשונה של האפיה, בין שתי תבניות צרות, שימנעו ממנה לקרוס.
9. אם לא טורפים את החלה במיידי, מצננים את החלה על רשת, כדי שהאדים לא יספגו בחלה ויהפכו אותה לרטובה, ורק אחרי צינון מושלם עוטפים אותה, רצוי בשקית נייר או מגבת.