בערב ראש חודש טבת, נר שישי של חנוכה, נוהגות הנשים הטוניסאיות לחגוג את חג הבנות “עיד אל בנאת”.
בערב הנשי מעלים על נס את אסתר המלכה שהובאה אל אחשוורוש בראש חודש טבת. מזכירים את גבורתה של חנה בת מתתיהו כהן גדול, שיצאה נגד גזירת הביאה אל הטפסר פקיד המלכות, ועוררה במעשיה את אחיה המכבים לפתוח במרד. עוד מזכירים את גבורת יהודית האלמנה שחדרה אל אהלו של הולפרנוס שר הצבא של נבוכדנצר, פיתתה אותו וכרתה את ראשו ובכך סייעה למנוסת בהלה של הצבא האשורי.

מחקרים מצביעים על כך שיתכן שחנה ויהודית הן אותה אחת, הקורות עם אותה יהודית כתובים בספר החיצוני לתנ״ך – ספר יהודית. עונש מוות היה צפוי למי שיהלל בסיפוריו אשה שמרדה בחוק ׳הלילה הראשון׳ היווני, קראה למרד המונים שהצליח. לכן אולי שונה שמה מחנה לשם יהודית הגנרי, ומעמדה כבתולה שונה לאלמנה והסיפור הוא סמל ששואב את מקורותיו מסיפור יעל וסיסרא ואינו במדוייק סיפור המעשה.
לאחרונה חג הבנות צובר פופולריות ונעשה נסיון לקרוא אותו על שם חנה – יהודית המכבית ולהתייחס לאיחוד המסורות כאל אשה גיבורה אחת, עוד על כך באתר קולך.

אי אפשר להתעלם מהעובדה שהגיבורות הנשיות שלנו תמיד משתמשות בגופן, ביופיין, כדי להשיג שינוי והמסר יוצר בלבול מסויים ושווה לחשוב עליו. יהודית מפתה, וגם תמר וחוה. אסתר מוצאת חן בעיני המלך מכל הנשים, גם רחל היתה יפת תואר ויפת מראה. חנה בת מתתיהו מתערטלת וגם רות המואביה וזה הכח היחסי שמאפשר להם לפעול.
האם מתאים להמשיך להציג אותן כמודל לבנות שלנו? יש לנו גם את דבורה הנביאה ומרים שהצליחו להגיע לעמדות השפעה בזכות חכמה ויכולת הנהגה, אולי כדאי לתת יותר דגש על הדמויות האלו? בכל מקרה ועם הרבה הערצה לגבורה של הנשים שהפכו לסמל, אני מציעה להיות ערים למודלים שאנחנו משמרים.

על קיומו של חג הבנות או חג הנשים, למדתי ממרים סלע, אמא של חברתי אודליה, זו חגיגת ראש חודש מורחבת של העצמה נשית, עם שולחן עמוס כל טוב.
בין מיני התרגימא, מקובל שמגישים אצל מרים וחברותיה, גם פחזניות מטוגנות, ענן קטן אוורירי, קליל ומתוק, עשוי בצק מלא בועות שמנפחות אותו לכדור עדין, מטוגן בשמן לכבוד החג וטבול בסירופ מתוק.
פחזניות מטוגנות
המרכיבים
מאה גרם חמאה
כוס ורבע קמח
כוס מים
שקית סוכר וניל
1/2 כפית מלח
4 ביצים
ליטר וחצי שמן סויה או קנולה לטיגון
לסירופ
כוס סוכר
כוס מים
אופן ההכנה
בסיר קטן, מבשלים את המים, החמאה, סוכר הוניל והמלח, מערבבים עד שמתקבלת בלילה אחידה, מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב לקבלת בצק אחיד. מכבים את האש.
מעבירים את הבצק לקערת המקסר ומתחילים לערבל אותו בעזרת וו הלישה, מוסיפים תוך כדי ערבוב ביצה אחת בכל פעם, עד שהביצים נטמעות בבצק ונוצר שוב בצק אחיד וחלק.
מכינים סירופ
בסיר קטן מבשלים יחד מים וסוכר, מערבבים עד שהסוכר נמס, ממשיכים לבשל עוד חמש דקות לקבלת סירופ עדין.
מחממים שמן בסיר עמוק ורחב, כשהשמן חם מחליקים אליו בעזרת שתי כפיות, כמות של כפית אחת בצק. הפחזניה תתנפח לכדור אוורירי, מטגנים כמה פחזניות ביחד ומוציאים אותן לצלחת עם נייר סופג.
טובלים את הפחזניות בסירופ ומגישים מייד.
בתיאבון!
המתכון פורסם לראשונה בהפקה שיצרתי עבור מגזין נשים.